Süt çok sayıda besin öğelerini bileşiminde bulundurulması nedeniyle
insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken temel besinlerin
başında yer alıyor.
İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen
bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir.
Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.
Çocukluk
döneminin ilk birkaç yılının, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı
üzerinde hayati bir önemi vardır. Sütte bulunan galaktoz beyin ve sinir
dokularının oluşumu da rol oynar. Laktoz vücudumuzun kalsiyum ve
fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar bu nedenle özellikle bebeklerin
kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşumunda faydalıdır.
Süt,
memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder.
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre
iki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Çünkü sütteki
yağın sağlayacağı enerji ve vitamin A’ ya ihtiyaçları vardır. 2 yaşından
sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıklarından diyetlerine
yavaş yavaş yarım yağlı süt eklenebilir.
Bunları biliyor muydunuz?
• Protein’in % 35’ini
• A Vitaminin % 9’unu
• Enerjinin % 6’sını
• B1 Vitaminin %11’ini
• Fosfor’un % 55’ini
• B2 Vitaminin %44’ünü
• Magnezyumun % 18’ini
• Kalsiyumun % 52’sini
• B6 Vitamininin % 13’ünü
• B12 Vitamininin % 98’ini
• İyotun % 30’unu
• Niasin’in % 16’sını
• Potasyumun % 30’unu karşılıyor.
,
0 yorum