Asker kaçakları yandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bakaya kalmış 600 bin civarında kaçak var, yakalanıp hemen teslim edilmeliler” dedi.
Askerliğin, üniversite mezunu olmayan 15 ay yükümlü uzun dönem erler için 1 Ocak itibariyle 12 aya düşürülmesiyle birlikte, sayıları 600 bini bulan asker kaçaklarının askere alınması için de harekete geçildiği ortaya çıktı.
Buna göre Ocak ayında Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan “Yoklama Kaçağı ve Bakaya Bilgilerinin Elektronik Ortamda Paylaşımı”na dair protokol hazırlandı.
GBT’den sorgulanacak
Askeri inzibatın görevini polise devreden protokole göre, Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçakları ve bakayaların bilgilerini on-line olarak İçişleri Bakanlığı’na aktardı. Kolluk güçlerince ülke genelinde yapılacak denetimlerde kişilerin askerlik durumları da GBT’den sorgulanacak. Sorgulamada, asker kaçağı olduğu tespit edilenler, en yakın askerlik şubesine teslim edilecek.
Yurt dışı yasağı da geliyor
Bakaya veya yoklama kaçakları için bankalarda hesap açtırmama, yurtdışına seyahat ettirmeme gibi kısıtlamalar da uygulamaya sokulacak.
Protokolün tam olarak uygulanmasıyla, askerlik süresinin kısaltılması nedeniyle erken terhis olacak yaklaşık 70 bin askerin neden olacağı açığın kapatılmasının hedeflendiği belirtildi.
İlk bakayaya para cezası
Yoklama kaçağı ve bakaya suçları, ilk kez yoklama kaçağı olan ve bakaya kalan yükümlüler için “kabahate” dönüştürülüyor ve idari para cezası yaptırımına bağlanıyor. Talim ve manevra için çağrıldıkları halde özürsüz gelmedikleri anlaşılan yedek erbaş ve erler hakkında idari para cezaları uygulanacak ve emsalleri kadar hizmete tabi tutulacaklar. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar, Askeri Ceza Kanunu’na göre cezalandırılacak.
Erdoğan iki bakanlığı uyardı
Başbakan Erdoğan, dün İl Başkanları toplantısında bu konuyla ilgili iki bakanlığı uyardı. Erdoğan, “Bakaya kalmış 600 bin civarında, bu ifadeyi kullanmak istemiyorum ama uygulamaları kaçak durumunda olandır, burada da gerek İçişleri Bakanlığımızın gerekse Milli Savunma Bakanlığımızın birliktelik içerisinde bir çalışma yaparak, bu kaçak durumda olanları yakalayıp hemen askerliğe teslim etmeleri lazım” dedi.
GBT 2005’te iptal edilmişti
Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında, “Yoklama Kaçağı ve Bakaya Bilgilerinin Elektronik Ortamda Paylaşımına Dair Usul ve Esaslar Hakkında” protokol imzalandı. Böylece 2005’te iptal edilen protokol, Ocak ayında yeniden uygulamaya sokuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı’nın ise yoklama kaçakları ve bakayaların GBT sistemine eklenmesinin, aranan kişi sayısının artmasına neden olacağı nedeniyle karşı çıktığı belirtildi.
0 yorum