PYD Alyarubia sınırını elegecirdi.

Suriye kaynaklı ANHA ajansının haberine göre, YPG güçlerinin 25-26 Ekim gecesi, Irak ile sınırı olan Til Koçer bölgesinde silahlı El Kaide bağlantılı gruplara yönelik 3 ayrı yerde kapsamlı saldırı
alyaroubia
başlattı. Önceki gece saat 01.00'de hedeflere doğru ilerleyen YPG kuvvetleri, şiddetli çatışmaların ardından Musul'a uzunan bölgede bulunan Cihêşiyê ile Mehmudiyê köyleri ile çevredeki mevzileri ele geçirdi. Til Koçer bölgesinde gece saat 03.00 sıralarında başlatılan ikinci büyük saldırıda ise radikal islami grupların karargah olarak kullandığı çimento fabrikası da YPG'nin denetimine geçti. YPG  üçüncü büyük operasyonu Suka Azad bölgesinde gerçekleştirdi. Sabaha karşı başlatılan saldırıda Musul'a açılan Irak'ın Rabia kapısının karşısındaki Kürtçe adı Til Koçer olan Alyarubia sınır kapısı ile Suka Azad bölgesi ele geçirildi. İddiaya göre, saldırı ve çatışmalarda El Kaide bağlantılı gruplar büyük kayıp verdi. Bölgede radikal dini gruplardan çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi. Çatışmalarda, bir adet havan topu, çok miktarda silah ve cephanenin de ele geçirildiği ifade edildi.
Sınır kapısının alınması sonrasında çatışmaların Til Koçer kenti merkezine kaydığı, çatışmalarda El Kaide bağlantılı gruplara ait bir tankın imha edildiği ve ağır zaiyat yaşandığı ileri sürüldü. Bölgedeki çok sayıda köyün YPG'lilerin denetimine geçtiği haber verilirken, bu bölgedeki çatışmalarda çok sayıda silah, cephane ve mühimmatın ele geçirildiği öğrenildi.
PYD’nin denetim kurmasından sonra Kürt bölgesini Türkiye’ye bağlayan Nusaybin, Kızıltepe'nin Şenyurt, Ceylanpınar ve Akçakale sınır kapıları kapatılmış, bölgede gıda ve ihtiyaç sıkıntısı başgöstermişti. Bunun üzerine Suriye’deki Kürtler ihtiyaçlarını Kuzey Irak’ın Kürt bölgesine açılan kapıdan sağlamaya çalışıyordu. Ancak PYD ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yakın politika izleyen partiler arasında yaşanan sorun nedeniyle bu kapı, Suriyeli Kürtlere kapatılmıştı. Zaman zaman acil ihtiyaçlar için açılan kapı ile ilgili Kürtler arasında tartışma sürerken PYD, Musul’a açılan Arabiya kapısını ele geçirmek için kuzeye doğru operasyonlarını genişletiyordu.

Müslüm Musul yolunu kullanacak

PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm'ün geçtiğimiz hafta Avrupa'ya gitmek için Kuzey Irak'a geçmesine KDP izin vermemişti. Kürt yönetiminden yapılan açıklamada, Müslüm'e, Türkiye, Irak ve İran'dan Avrupa'ya gitmesi istenmişti. Musul'a açılan kapının PYD'nin eline geçmesinden sonra Müslüm, Kuzey Irak'ı bypass edip Musul ya da Bağdat üzeri Avrupa'ya geçiş yapabilecek. Bunun yanı sıra PYD, Kürt yönetiminin ambargosunu kırmak için, bu kapıyı kullanacak ve Irak'la Kürt bölgesi arasında insani ve ticaret köprüsü kurulabilecek.



Etiketler: , , , , , , , , ,

Yazar Hakkında

Haberin ve bilginin kaynağı http://defoluhaber.blogspot.com/ Adsense Templates

0 yorum

Cevap yaz