Apandisit, Apandisit nedir.?

apandisit

pandis veya appendiks, 2 ile 20 cm arasında ve ortalama 11 cm uzunluğunda  ve karın boşluğunun sağ alt bölümünde yer alan bir organdır. Ancak, apandis yerleşim olarak, bazı hastalarda leğen kemiği içinde (intrapelvik), karaciğer altında (subhepatik) veya kör bağırsağın (çekum) arka tarafında (retroçekal) olarak yer alabilir. Çok ender olarak, organları ters yerleşimli olan hastalarda karın boşluğunun sol alt tarafında yer alabilir.
apandis

Apandis organının görevi nedir?

Apandis organının anne karnındaki dönemde geliştiği ve daha sonra bir işlevi olmadığına inananlar bulunmaktadır. Charles Darwin ilk canlılarda apandisin yaprakların sindirimine yaradığını açıklamıştır. Birçok yazar tarafından apandis organının bağışıklık sisteminde ve yararlı bağırsak bakterilerini üretilmesinde görevi olduğu kabul sayılır. Apandiste yer alan endokrin hücreler, bebek daha ana rahminde iken, biojenik aminler ve peptid hormonlar salgılayarak biolojik kontrol mekanizmalarında görev alırlar.

Akut apandisit neden olur?

Apandisin iç boşluğunun mikroplar (Schistosoma veya Strongyloides, vb.), kalsiyum tuzları veya dışkı tıkaçları ile (meyve çekirdeği, ayçekirdek vb.) tıkanması ile oluşur. Bu nedenle apandis organının içi şişer ve ödem yapar, lenf akımı ve toplar damar dolaşımının tıkanması nedeniyle apandis organında bakteriler toplanır ve delinme (perforasyon) olduğunda karın zarına (periton) yayılır.  Ayrıca, lenf bezlerinin Crohn hastalığı, amipler ile enfeksiyon sonrasında şişmesi sonucunda lenfoid hiperplazi denilen tablo ortaya çıkar.

Akut apandisit ne sıklıkta olur?

•    Apandisit nüfusun yaklaşık  yüzde 7’sinde ve her yıl başına 1,000 kişiden birinde görülür. Yaşam boyu apandisite yakalanma şansı yüzde 7-10 arasında değişir.

•    Erkeklerde kadınlara oranla 1.4 kat daha fazla rastlanır.

Etiketler: , , ,

Yazar Hakkında

Haberin ve bilginin kaynağı http://defoluhaber.blogspot.com/ Adsense Templates

0 yorum

Cevap yaz